Rinoplastia
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 
  Pregatirea preoperatorie
Anestezia si operatia
Recuperarea postoperatorie

Rinoplastia este o tehnica chirurgicala prin care se restructureaza sau se reda forma nasului, obiectivul anatomic principal constituindu-l repararea sechelelor traumatismelor sau corectarea diformitatilor posibil ereditare, dar beneficiile pot fi extinse, spre imbunatatirea imagini de sine si cresterea increderii.

Nasul constituie elementul central al fetei, de aceea, pentrua forma un "nas nou", care se va integra si armoniza cu intreaga fata, este necesara pe linga o indemânarea chirurgicala meticuloasa, perceptia si anticipatia estetica a unui artist.

Pregatirea preoperatorie

Fiind o operatie delicata (practic cea mai complexa interventie de chirurgie estetica), se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in perioada ciclului, sau in convalescenta dupa o alta afectiune. Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. De asemenea trebuie sa renuntati la fumat 2-3 saptamani inante si o saptamana dupa operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.
^ sus

Anestezia si operatia

Interventia chirurgicala se desfasoara in anestezie locala cu o usoara sedare. Procedura in sine dureaza in jur de o orasi jumatate in functie de complexitatea ei.

Rinoplastia implica modificarea oaselori si/sau a cartilajelor nazale. Pielea se adapteaza noului aranjament al nasului.

Operatia se realizeaza de obicei cu abord intern, adica in interiorul nasului, aceasta nelasând urme vizibile decât in cazuri speciale.

Este necesara internarea in clinica peste noapte si sa stati cu capul intr-o pozitie usor ridicata, aproape de 45 de grade fata de planul corpului.
^ sus

Recuperarea postoperatorie

In primele 24 ore postoperator poate aparea un mic discomfort, dar acesta cedeaza cu ajutorul sedativelor. Dupa operatie, va fi aplicat un mic pansament gipsat, in forma de T, pentru a fi protejat nasul si pentru a mentine pozitia oaselor in timpul vindecarii. Timp de 24 de ore veti avea narile ocupate de un mic pansament imbibat cu un unguent antibiotic, fapt ce va face ca respiratia sa fie posibila, numai pe gura.

in urma operatiei, pot apare echimoze (invinetiri ale pielii) in jurul nasului si ochilor, dar acestea vor dispare in 7-14 zile de la operatie.

Este foarte important sa evitati gesturile care ar putea creste presiunea venoasa in regiunea capului si astfel sa determine aparitia de hematoame in regiunea operata, cu compromiterea rezultatului estetic:

Evitati aplecarea in fata, tusea, stranutul, spresiunea abdominala (strigat, constipatie, etc), evitati consumul de alimente prea reci sau prea fierbinti, evitati consumul de cafea in exces.

Dupa 5 -7 zile pansamentul gipsat va fi indepartat, si se vor aplica niste benzi de hartie semipermeabila, care se vor schimba la 5-7 zile timp de 3 saptamani, pentru a preveni formarea de hematoame sia edemului posttraumatic.

Activitatea sociala normala poate fi reluata la 7-10 zile postoperator.

Pentru vizualizarea avantajelor maxime ale operatiei va fi nevoie de o perioada de timp. Desi schimbarile majore apar imediat, forma nasului va continua sa se amelioreze in decursul a 2-3 luni. De obicei, perioada pentru stabilirea completa a formei nasului este de 6-12 luni. Acest proces natural de vindecare nu poate fi grabit. Este un proces fiziologic, care cere rabdare si intelegere.
^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!