Revizia cicatricilor postoperatorii sau post-traumatice
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 

  Cicatrizarea
Anestezia si operatia

Aspectul inestetic datorat unei cicatrizari vicioase sau unor defecte tegumentare poate fi imbunatatit substantial printr-o operatie de revizie, cu excizia cicatricii, resuturarea marginilor cu tesut normal si eventual modificarea formei si orientarii plagii. Scopul interventiei este de a obtine o cicatrice fina, situata in plan cu tesuturile adiacente si avand aproximativ aceeasi culoare cu acestea.

Accentuam de la inceput ca un chirurg plastician nu poate face sa dispara cicatricile poate doar sa le faca mai putin vizibile.

Cicatrizarea

Orice incizie chirurgicala planificata sau taietura accidentala, se vindeca la fel, producand un tesut cicatriceal care reprezinta modul natural de vindecare. Pacientul trebuie sa inteleaga, ca dupa realizarea suturii chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare, iar cicatricea este matura dupa 6-18 luni, cand nu mai apar modificari.

La inceput orice cicatrice va fi rosie, ridicata fata de tesuturile inconjuratoare si dura la palpare. Progresiv, roseata si duritatea cedeaza ramanand o cicatrice moale, mai plina, situata in planul tegumentului.

Revizia unei cicatrici nu trebuie efectuata prematur, fiind necesara o perioada de minim 6 luni pentru vindecarea si maturarea cicatricii, perioada in care nu este indicata interventia.

Trebuie de asemenea mentionat ca anumite regiuni ale corpului sunt predispuse pentru aparitia cicatricilor vicioase ca de exemplu: nasul, barbia, urechea, pieptul, umerii, partea superioara a spatelui si anumite parti ale membrelor superioare si inferioare.
^ sus

Anestezia si operatia

Pacientul este internat in dimineata dinaintea interventiei. Revizia cicatricilor se face de obicei sub anestezie locala. Cicatricile foarte intinse ale adultilor si cicatricile copiilor sunt tratate cel mai bine sub anestezie generala.

Dupa majoritatea interventiilor pacientul poate parasi clinica seara, dar in cazuri speciale poate fi necesara spitalizarea peste noapte.

Este important sa urmati indicatiile postoperatorii, sa protejati plaga, asigurand conditiile cele mai favorabile vindecarii.

Excizia unor cicatrici sau defecte intinse poate necesita mai multe interventii seriate.

Complicatiile posibile asociate cu acest tip de interventie chirurgicala sunt: hematomul, infectia, necroza de parti moi dar ele sunt totusi rare, iar amploarea lor depinde in general de amploarea interventiei chirurgicale.

Revizia cicatricii nu poate duce la disparitia completa a acesteia, dar scopul interventiei este acela de a o face cat mai putin sesizabila si mai usor de mascat.

Pacientii care nu pot accepta acest lucru nu trebuie sa se supuna tratamentului.

Desi revizia unei cicatrici impune frecvent o interventie chirurgicala, tratamentul nechirurgical trebuie luat in considerare, uneori chiar de la prima intentie. Optiunile nechirurgicale sunt: presoterapia (acoperirea si presiunea cu folii de silicon), tratamentul cu LASER, steroizi, liftingul chimic, raze UV, raxe X, sau camuflarea cosmetica permanenta, aplicate separat sau combinate.
^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!