Reductia mamara
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 
  Reductia mamara
Pregatirea preoperatorie
Anestezia si operatia
Recuperarea postoperatorie
Riscuri si complicatii posibile


Mamoplastia de reductie (reductia mamara) este o interventie chirurgicala conceputa pentru a rezolva problemele cauzate de sani excesiv de mari si plonjanti. Scopul acestei operatii este de a reduce volumul si greutatea sanilor si de a-i aseza intr-o pozitie normala. Aceasta implica indepartarea de tesut mamar si restabilirea conturului normal, pastrandu-se proportiile cu restul corpului. De asemenea, este necesara repozitionarea complexului areola-mamelon in concordanta cu noua forma a sanului.

Reductia mamara

Sanii mari pot aparea datorita dezvoltarii excesive a tesutului glandular sau a grasimii care se gaseste in mod normal la nivelul sanilor. Cresterea in volum si greutate a sanilor produce intinderea si relaxarea ligamentelor care sustin glanda mamara, determinand caderea sanului (ptoza mamara) si pierderea formei sanilor.

Aceasta stare se reflecta negativ asupra psihicului femeii, tot asa cum sanii foarte mici determina sentimente de jena si nemultumire. De asemenea, exista probleme fizice asociate cu sanii excesiv de mari - discomfort, dureri la nivelul coloanei, gatului, umerilor si spatelui, care devin prevalente. Participarea la o viata sociala normala este limitata, pacientele cu hipertrofie mamara evitand dansul, gimnastica aerobica sau diferite alte activitati care produc balansarea trunchiului si miscarea disgratioasa a sanilor.

Daca aceasta stare nu este inlaturata pana la maturitate, poate afecta postura (prin contractura musculara compensatorie determina deformari ale coloanei vertebrale). De asemenea sanii voluminosi nu permit aerisirea normala a santului inframamar si poate apare macerarea pielii, cu suprainfectie bacteriana sau micotica. Alte probleme, minore dar totusi prezente, sunt nevoia de lenjere speciala de sustinere (sutien marime extra) si dificultati in gasirea unor haine de marime potrivita.
^ sus

Pregatirea preoperatorie

Preoperator, pe langa analizele uzuale, este necesar sa faceti si o mamografie, pentru a cunoaste inainte de operatie eventualele probleme ce pot fi in tesutul glandular hipertrofiat si adaptarea corespunzatoare a planului terapeutic.

Fiind o operatie mare (practic cea mai dificila interventie de chirurgie estetica), se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in convalescenta dupa o alta afectiune sau in perioada ciclului. Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. De asemenea trebuie sa renuntati la fumat 3 saptamani inainte si dupa operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.
^ sus

Anestezia si Operatia

Operatia se face sub anestezie generala si dureaza 3-4 ore.
Cicatricile vor avea o forma de ancora, coborand din jurul areolei mamare in directie verticala spre santul inframamar, unde se afla localizata o incizie orizontala, cu un brat spre regiune sternala si altul spre regiunea laterala a sanului. Pozitionarea cicatricilor pot suferi variatii individuale si vor fi pe larg discutate in timpul consultatiei,impreuna cu alte intrebari pe care doriti sa le puneti.

Pentru a preveni acumularea de sange in regiunea operata si aparitia unor complicatii legate de acest fapt, veti avea cate un tub de drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau doua zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu mai curge nimic, acestea se pot scoate si puteti pleca acasa. Veti primi un tratament antibiotic profilactic care va fi continuat si postoperator pentru cel putin 3zile. Suturile se fac cu fire resorbabile, care nu mai trebuie extrase. La suprafata pielii se aplica un pansament adeziv special care permite o vindecare optima.
^ sus

Recuperarea postoperatorie

Este necesar sa ramaneti cel putin doua nopti in clinica. Postoperator veti primi o medicatie cu antibiotice, vitamine si calmante pe cale intravenoasa, si va veti relua progresiv alimentatia normala in primele 24 de ore. Tratamentul antibiotic va fi continuat pe cale orala timp de 5 zile. De asemenea, in cazul in care se constata prezenta unui grad de anemie, veti primi si un supliment de fier pe cale orala.

Durerea postoperatorie este moderata si este combatuta prin medicatie antialgica, ce poate fi administrata de cate ori e nevoie. Dupa operatie se aplica un pansament de protectie care se va schimba zilnic timp de 7 zile. Pentru a preveni aparitia unui disconfort postoperator si pentru a se asigura conditiile optime unei cicatrizari cat mai estetice, se recomanda ca timp de 6 saptamani sa evitati activitatile fizice mai dificile si sa purtati permanent sutienul.

Nu se recomanda expunerea la soare sau solar in primele 3 luni de la operatie.

Cicatricile vor avea la inceput o culoare rosie care apoi se vor ameliora spontan in timp. Este necesar aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricilor si pentru ca sanul sa ajunga la forma definitiva. Se recomanda sa reveniti la control la o luna si la sase luni de la operatie.
^ sus

Riscuri si Complicatii posibile

in afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale: reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi, pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii.

Dupa aceasta operatie, posibilitatea de alaptare poate fi uneori afectata. Se recomanda ca, daca intentionati sa mai nasteti, sa amanati interventia chirurgicala deoarece o noua sarcina va modifica din nou forma si dimensiunile sanilor si se pierde o parte din rezultatul ei estetic.

Se recomanda ca reductia mamara sa fie efectuata numai dupa ce au trecut minim 6 luni de la intreruperea alaptarii, deoarece abia dupa acest interval de timp sanii au revenit la o stare neutra din punct de vedere functional.

Sensibilitatea areolei poate fi pierduta partial sau complet in functie de tehnica efectuata. Uneori poate apare o senzatie de amortire in zonele cicatriceale.

Este de nedorit, dar poate sa existe o asimetrie a sanilor dupa operatie. Totusi, avand in vedere ca, nici in situatii normale cei doi sani nu sunt identici, obtinerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezinta o dorinta nerealista.

Exista situatii, in care cicatricile rezultate sunt mari, fiind necesara o revizie operatorie ulterioara, dar aceste cazuri sunt totusi rare, si depind de modul individual de vindecare.

Rezultatele acestei operatii sunt extrem de bune si pline de satisfactii pentru pacienta.
^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!