Peeling chimic
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 
 

Planificarea si pregatirea pentru peeling chimic
Peelingul cu Alfahidroxiacizi, Acid Glicolic
Peelincul cu Acid Tricloracetic (TCA)
Peelingul cu Fenol
Complicatii posibile

Peelingul chimic consta in imbunatatirea si catifelarea texturii pielii fetei sau a altor zone, prin indepartarea straturilor superficiale deteriorate, flosind o solutie acida. Peeling-ul este indicat persoanelor cu riduri, pete cutanate, acnee sau cicatrici dupa acnee. Agentii de peeling chimic folositi de noi sunt alfahidroxiacizii (AHA), acidul tricloracetic (TCA), si fenolul.

Peelingul nu poate inlocui un lifting chirurgical dar poate fi asociat cu acesta, in cadrul unor programe mai complexe de intinerire. La inceput veti detecta modificari subtile, un aspect mai luminos, mai sanatos al pielii iar odata cu continuarea tratamentului veti sesiza o imbunatatire generala a texturii pielii.

Planificarea si pregatirea pt. peeling chimic

in timpul primei consultatii este foarte important sa discutati cu medicul asteptarile dumneavoastra; nu ezitati sa puneti intrebari si sa clarificati orice lucru va ingrijoreaza cu privire la procedura. Medicul va va explica toate detaliile procedurii, incluzand riscurile si beneficiile, perioada de recuperare si costurile. Daca ati suferit de herpes, nu uitati sa specificati acest lucru medicului.

Medicul va va informa asupra pregatirii care trebuie urmata pentru un peeling, daca aceasta este necesara. Aranjati in asa fel incat sa aveti pe cineva care sa va conduca acasa si sa va ajute pentru o zi sau doua daca veti urma un peeling in profunzime cu fenol sau cu TCA. Probabil ca nu veti avea nevoie de un ajutor special daca urmati un peeling cu AHA sau un peeling superficial cu TCA.

Pentru peelingurile pe baza de AHA sau TCA nu este necesara anestezia.
^ sus

Peelingul cu alfahidroxiacizi, Acid Glicolic

Alfahidroxiacizii (AHA) , cum ar fi acidul lactic, glicolic sau acizii din fructe sunt folositi in procedurile de peelig "bland". Acest tip de peeling poate fi efectuat persoanelor care doresc o recuperare mai scurta decat dupa un peeling cu fenol sau TCA. Peelingurile cu AHA mai sunt folosite pentru a indeparta ridurile fine, zone uscate ale tenului, diferente de pigmentatie si acnee. Concentratii variate de AHA pot fi aplicate saptamanal sau la intervale mai lungi pentru a obtine rezultate cat mai bune. in timpul consultatiei, medicul dumneavoastra va stabili tipul de acid care va fi folosit. Un alfahidroxiacid (cum este, de exemplu, acidul glicolic) poate fi folosit sub forma de crema, cu concentratii mai mici de acid, ca tratament zilnic de intretinere pentru a imbunatati textura tenului.

Alfahidroxiacizii (AHA) ac. Glicolic:

•  Catifeleaza tenul uscat si aspru
•  Imbunatatesc textura tenului afectat de soare
•  Ajuta la controlul acneei
•  Pot corecta problemele pigmentare
•  Pot fi folositi ca un pretratament la un peeling cu TCA

Consideratii:

•  Recuperare rapida, 12ore
•  Nu se formeaza cruste si exfolieri cutanate vizibile
•  Pot fi necesare peelinguri repetate
•  La fel ca si la alte tipuri de pelinguri, protectia solara este recomandata cel putin 8 saptamani
•  Folosirea unei creme cu factor de protectie solara SPF >15

Procedura:

•  Cu cel putin o saptamana inainte de primul peeling, opriti administrarea cremelor sau lotiunilor pe baza de acid retinoic sau Retin-A, lotiuni prescrise in general pentru acnee.
•  De asemenea incetati folosirea cremelor pentru gomaj facial sau agentii exfolianti
•  Nu folositi ceara sau creme depilatorii pentru indepartarea parului. in cazul barbatilor, nu va barbieriti in ziua in care veti suporta un chemical peeling.
•  Veniti la clinica fara nici o urma de machiaj, cu o fata complet curatata.

Tenul dumneavoastra va fi curatat la clinica cu acetona, alcool sau o solutie din acestea. Dupa pregatirea tenului, acidul glicolic este aplicat cu o pensula aspra. Aplicarea incepe din zona fruntii, in sensul acelor de ceasornic, repede, evitand pleoapele, varful nasului si buzele.

Timpul cat acidul glicolic ramane in contact cu pielea este foarte important. Cu cat ramane mai mult, cu atat va patrunde mai bine in piele si, cu aceasta peelingul va fi mai profund. Pentru peelingul superficial, care este necesar in cazul acneei sau al punctelor negre, timpul de actiune este intre 2 si 5 minute. in acest timp, veti simti mancarimi sau arsuri ale pielii in aceste zone. Dupa ce timpul dorit s-a scurs, indepartarea completa a acidului glicolic este foarte importanta.

Aceasta se poate realiza astfel:

a). Aplicari de comprese de tifon imbibate in apa pentru a indeparta acidul glicolic
b). Pulverizarea unei solutii care sa neutralizeze acidul glicolic

Se aplica apoi pe zona tratata, de 2-3 ori, comprese cu apa rece la interval de aproximativ 15 - 20 min.

Imediat dupa peeling pielea capata o culoare rosu aprins si revine la normal in urmatoarele 12 ore. Nu se formeaza cruste si nici nu se produc exfolieri cutanate vizibile. Tratamentul poate fi repetat la interval de saptamani sau luni pentru imbunatatirea si mentinerea aspectului proaspat al pielii.

Nu se recomanda expunerea directa la soare mai devreme de 8 saptamani postpeeling, deoarece pot aparea hiperpigmentari ale zonelor tratate, care pot deveni definitive. De aceea se recomanda folosirea in primele 2 luni dupa procedura, a unor creme cu factor de protectie solara mai mare decat 15 (SPF>15).
^ sus

Peelingul cu Acid Tricloracetic (TCA)

Acidul tricloracetic (TCA) poate fi folosit in concentratii variate, dar, in general este folosit pentru un peeling de profunzime medie. Ridurile fine de suprafata si problemele de pigmentare ale tenului sunt in general tratate cu acest tip de acid. Rezultatele peelingului cu TCA sunt mai putin spectaculoase decat ale unui peeling cu fenol. Este nevoie de mai multe sedinte de peeling pentru a se atinge rezultatul dorit, iar recuperarea dureaza mai putin decat dupa un peeling cu fenol.

Pentru purtatorii de virus herpes, trebuie luate masuri speciale pentru a evita contaminarea cu extinderea infectiei la nivelul fetei, fiind amanata interventia cu 6 saptamani de la data ultimului puseu infectios si administrarea profilactica de Acyclovir(antiviral) imediat dupa peeling.

Acidul tricloracetic (TCA):

•  inlatura ridurile faciale fine
•  indeparteaza petele superficiale
•  Corecteaza problemele de pigmentare


Consideratii:

•  Efectueaza un peeling mai in profunzime
•  Pentru mentinerea rezultatelor, pot fi necesare mai multe tratamente.
•  Imediat dupa aplicare pielea devine alb-sidefie apoi rosie
•  Se produc cruste maronii cu maxim de intensitate la 48 ore
•  dupa 2-3 zile crustele incep sa cada spontan, cu atenuarea progresiva in urmatoarele 10-14 zile.
•  Pentru a indeparta si inmuia "carapacea" fetei se recomanda aplicarea de mai multe ori pe zi a unui unguent antibiotic
•  Tratament profilactic cu antibiotic 3 zile postprocedura
•  Protectia solara trebuie luata in considerare pentru cateva luni.
•  Vindecarea este de obicei mai rapida decat dupa un peeling cu fenol, cu reintegrare in viata sociala dupa 2-3-4 saptamani cand s-au diminuat edemul si culoarea rosie a pielii.


Procedura:

Acidul tricloracetic se aplica la nivelul fetei cu ajutorul unui betisor cu vata, cu una sau mai multe treceri in anumite zone, pana cand pielea capata un aspect alb-sidefiu de inghetare. in acest moment puteti simti o senzatie de arsura, usturime care este suportabila, tranzitorie si care este combatuta prin ventilarea fetei.

Un peeling pe baza de TCA pentru intreaga fata nu dureaza mai mult de 15 minute. Doua sau mai mute peelinguri TCA pot fi necesare pentru a obtine rezultatele dorite, si acestea pot fi efectuate la intervale de cateva luni.

Dupa cateva minute pielea devine rosie, inflamata, edematiata iar in cateva ore fata se acopera de cruste maronii, cu maximum de intensitate la aproximativ 48 ore. Pentru a indeparta senzatia de " carapace" si a inmuia crustele se recomanda aplicarea de 2-3 ori pe zi a unui unguent antibiotic. Este interzisa smulgerea crustelor, ele trebuie lasate sa se inlature spontan, deoarece se pot produce raniri cu formare de cicatrici. Dupa 2-3 zile crustele incep sa cada spontan, cu disparitia lor in 10-14 zile dezvelind o piele fina cu o culoare rosie-roz care poate persista pana la 3-4 saptamani.

Reintegrarea in viata sociala se face de obicei dupa 2-3 saptamani cand s-au diminuat edemul si culoarea rosie a pielii. Pielea va fi destul de vindecata pentru a va putea machia.

in anumite situatii este recomandat un tratament antibiotic profilactic 5 zile postpeeling.

Este total interzisa expunerea directa la soare 2-6 luni postpeeling si este necesara folosirea cremei cu factor de protectie solara.

Pentru a ajuta vindecarea fetei este foarte important sa urmati toate indicatiile postoperatorii.
^ sus

Peelingul cu Fenol

Fenolul este cea mai puternica dintre solutiile folosite si produce un peeling in profunzime. Este folosit in general pentru riduri pronuntate, pete extinse datorate expunerii prelungite la soare sau excrescente pre-canceroase. Fenolul este in general folosit la peelingul fetei, daca este aplicat pe gat sau pe alte zone ale corpului pot ramane cicatrici.

Fenolul:

•  Corecteaza petele cauzate de expunerea la soare si imbatranire
•  Poate indeparta ridurile profunde
•  Poate indeparta excrescentele precanceroase


Consideratii:

•  Se foseste numai pe fata
•  Nu este recomandat persoanelor cu ten inchis
•  Procedura poate prezenta un risc pentru persoane cardiace
•  Un tratament pentru intreaga fata poate dura mai mult de o ora
•  Recuperarea poate fi intarziata; vindecare lenta
•  Poate indeparta permanent pistruii
•  Trebuie asigurata protectia solara completa pe o perioada indelungata
•  Rezultatele sunt spectaculoase si de lunga durata
•  Poate aparea o decolorare permanenta a tenului si linii de demarcatie
^ sus

Complicatii posibile

Complicatiile posibile dupa peelingul chimic sunt legate direct de agresivitatea acestuia.

Cicatricile sunt foarte putin probabil sa apara dupa peelingurile superficiale. Peeligurile medii si mai ales cele profunde prezinta acest risc.

Indiferent de tipul de peeling, porii pot aparea mariti, deschisi, datorita indepartarii stratului cornos al pielii dar aceasta este o situatie temporara.

Aparitia unei infectii este posibila dar putin probabila, atata timp cat se face profilaxie antibiotica si antivirala in situatiile in care exista un risc crescut.

Uneori se poate produce o pigmentare neuniforma a fetei(depigmentari, hiperpigmentari), in ciuda eforturilor tehnice de a le evita. Contraceptivele orale, estrogenii, medicamente fotosensibilizante, expunerile directe la soare, si sarcina pana la sase luni de la peeling pot agrava hiperpigmentatia.

Eritemul sau pruritul poate persista pentru o perioada mai lunga, pana la doua-trei luni pentru peeligurile profunde.

Ocazional dupa peeling se pot produce mici chiste epidermale (milia) care apar ca niste bubite mici la nivelul zonei tratate si care in general dispar spontan.

Peelingul chimic este un procedeu relativ sigur, insotit de un grad mare de satisfactie,. complicatiile prezentate mai sus fiind rare.
^ sus

 

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!