Otoplastia (Chirurgia urechilor)
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 

 

Otoplastia
Pregatirea pentru operatie
Anestezia si operatia
Riscuri si complicatii posibile
Recuperarea postoperatorie
Alte probleme ale urechii
Urechi cu un aspect natural

Otoplastia

Chirurgia urechii sau otoplastia este in general efectuata pentru a readuce urechile mai aproape de cap, sau pentru a le reduce din dimensiuni. Cea mai mare parte a operatiilor sunt efectuate asupra copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. Procesul de crestere al urechilor este, in mare, finalizat pana la varsta de 5 ani, iar cu cat este efectuata mai devreme operatia, cu atat se diminueaza tachinarile pe care copilul trebuie sa le suporte. Otoplastia este posibila de asemenea si la adulti si in general nu exista riscuri suplimentare asociate cu aceasta procedura la pacienti mai in varsta.

Operatia nu implica interventia asupra structurilor interne ale urechii.
^ sus

Pregatirea pentru operatie

Nu trebuie sa insistati asupra operatiei atata timp cat copilul dumneavoastra nu isi doreste aceasta schimbare. Copiii care se simt incomfortabil cu privire la urechile lor si isi doresc sa fie operati sunt mult mai cooperanti pe timpul acestui proces si sunt mai multumiti de rezultat.

in timpul consultatiei, chirurgul va evalua pacientul, va recomanda tehnica cea mai potrivita, si de asemenea va oferi indicatii cu privire la pregatirea pentru operatie, investigatiile medicale necesare, tipul de anestezie, durata interventiei, riscurile si complicatiile posibile, indicatii postoperatorii, etc.

Otoplastia necesita internarea in clinica pentru cel putin o noapte.
^ sus

Anestezia si operatia

Daca varsta copilului este mica, se recomanda aneste zie generala, astfel ca acesta va dormi pe tot parcursul operatiei. Pentru copiii de varsta mai mare sau pentru adulti, este preferabila anestezia locala, combinata cu un sedativ, astfel pacientul va fi treaz si relaxat.

Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 2 ore. Interventia necesita o incizie in spatele urechii, pentru a expune cartilajul, apoi acesta va fi modelat si apropiat de cap. Uneori pot fi folosite suturi pentru a ajuta mentinerea noii forme a cartilajului. Ocazional, chirurgul poate indeparta o parte mai mare de cartilaj pentru a oferi un aspect mai natural urechilor dupa operatie.

O alta tehnica implica o incizie similara, tot in spatele urechii. Pielea este indepartata si suturile sunt folosite pentru a plia cartliajul, astfel fortandu-l sa ajunga singur in forma dorita si pentru a modela urechea intr-un mod cat mai natural. in cele mai multe cazuri, otoplastia va lasa o mica cicatrice in spatele urechii care se va estompa de-a lungul timpului.
^ sus

Riscuri si complicatii posibile

Cand chirurgia urechii este efectuata de catre un chirurg cu experienta, complicatiile sunt minore. Cu toate acestea, ca si in cazul oricarei operatii, exista riscuri generale, asociate oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), precum si complicatii specifice acestei proceduri.

Un procentaj mic de pacienti pot dezvolta un hematom sau serom local, deoarece pielea a fost decolata in cursul operatiei. Acesta se poate resorbi in mod natural sau poate fi evacuat cu ajutorul unui ac sau printr-o mica incizie, dar uneori poate fi necesara deschiderea plagii, evacuarea acestuia si identificarea punctelor de sangerare. Prevenirea acestora se face printr-o tehnica riguroasa si prin aplicarea unui pansament compresiv, imediat postoperator.

Ocazional, se poate produce o infectie, care uneori se poate extinde la cartilajul auricular si care poate lasa cicatrici. Aceste infectii raspund bine, in general, la tratamentul cu antibiotice;si foarte rar este necesara o noua interventie chirugicala pentru a drena zona afectata.

Rareori, pe linia de incizie pot apare cicatrici hipertrofice, mai mari si mai groase, de culoare rosie violacee.
^ sus

Recuperarea postoperatorie

Adultii sunt de obicei pe picioarele lor la cateva ore dupa operatie; in cazul copiilor, este mai bine sa ramaneti peste noapte in clinica, impreuna cu copilul, pana cand trec efectele anesteziei generale.

Capul pacientului va fi infasurat intr-un pansament voluminos imediat dupa operatie, pentru a oferi cea mai buna modelare si protectie. Veti simti o mica pulsatie si durere pentru cateva zile, dar aceasta poate fi indepartata cu ajutorul medicatiei. Daca durerea este persistenta, deranjanta, intolerabila nu ezitati sa anuntati medicul. in cateva zile, bandajul voluminos va fi inlocuit cu unul mai usor, similar unei bentite. Nu uitati sa urmati indicatiile medicului cu privire la purtarea acestui pansament, in special noaptea.

Trei saptamani postoperator este obligatorie purtarea unui bandaj elastic de protectie. Orice activitate care implica indoirea urechilor trebuie evitata pentru cel putin o luna. Cei mai multi adulti se intorc la serviciu dupa cinci zile de la operatie. Suturile sunt de obicei inlaturate la 7-10 zile postoperator.

Copiii pot merge inapoi la scoala dupa aproximativ 7 zile, daca sunt atenti la locul de joaca. Eventual rugati profesorii care au grija de acesta sa fie mai atent cu el.
^ sus

Alte probleme ale urechii

Pe langa urechile decolate, exista o varietate mare de probleme ale urechii care pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei. Acestea includ : urechile "pleostite", cand virful acestora este indreptat in jos si in fata, urechile in forma de cupa, care sunt in general foarte mici, urechile in forma de scoica, cand linia pliului exterior, la fel ca si aspectul natural lipsesc.
^ sus

Urechi cu un aspect natural

Cei mai multi pacienti, mai in varsta sau tineri deopotriva, sunt emotionati cu privire la rezultatul operatiei. Reamintiti-va ca scopul interventiei este imbunatatirea si nu perfectiunea. Nu va asteptati ca ambele urechi sa fie perfect simetrice si identice postoperator. Obtinerea unei simetrii perfecte este o asteptare nerealista, din moment ce in mod natural cele doua urechi nu sunt identice. Daca totusi diferentele sunt semnificative poate fi practicata o a doua interventie. Daca ati discutat procedura si asteptarile dumneavoastra cu chirurgul inainte de operatie, sansele sunt foarte mari sa fiti multumit de rezultat.
^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!