Extirparea tumorilor cutanate,
chirurgical şi fotocoagulare cu Laser CO 2
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 

  Biopsia
Excizia chirurgicala

Extirparea tumorilor cutanate implica indepartarea leziunilor pielii prin diferite procedee, de la simpla biopsie la excizii chirurgicale complexe. Tumorile cutanate pot fi benigne sau maligne. De cele mai multe ori scopul indepartarii leziunilor cutanate este cosmetic dar uneori este necesara extirparea si biopsierea unei leziuni pentru a exclude un cancer, iar daca se dovedeste a fi un cancer pentru a stabili un diagnostic, o stadializare si un tratament corespunzator

Majoritatea procedurilor sunt efectuate ambulator (fara internare) cu anestezie locala, sunt putin invazive si in general sunt bine tolerate atit de tineri cit si de pacientii virstnici.

Pentru indepartarea tumorilor cutanate pt fi folosite diferite tehnici, tehnica selectata depinzind de factori cum sunt: severitatea leziunii, localizarea, toleranta pacientului.

Biopsia este interventia chirurgicala prin care este indepartat un fragment din leziune, si care este trimis pentru examinare microscopica la laboratorul de anatomie patologica. In functie de rezultatul acestei examinari se apreciaza daca leziunea este canceroasa sau nu, si daca mai sunt necesare alte intervantii chirurgicale sau tratamente.
^ sus

Excizia chirurgicala indeparteaza complet leziunea impreuna cu o margine de tesut sanatos mai mare sau mai mica in functie de tipul leziunii.

De obicei  tumorile necanceroase cu un diametru mai mic de 1 cm pot fi excizate direct cu bisturiul, zona ramasa fiind tratata cu laserul cu CO2.

In acest fel este asigurata piesa care este trimisa la laborator pentru examen histologic si vindecarea cu cicatrici minime in zona restanta. Aceasta atitudine permite minimalizarea dimensiunilor defectului cutanat atit prin excizie cit si prin contractia plagii. Timp de 7-10 zile in zona in care a fost tumora se poate vedea o « gaura » cu margini rotunde umpluta cu un cheag ce nu trebuie indepartat.

Aceasta este protejata printr-un pansament minim cu unguent cu antibiotic care este folosit doar daca se lucreaza intr un mediu cu praf sau leziunea este pe o parte a corpului ce trebuie acoperita cu haine. Aceasta tehnica permite ca vindecarea ranii sa se faca atat prin contractia plagii, prin micsorarea suprafetei ei cat si prin epitelizare marginala. Initial pacientul poate fi surprins de aspectul inestetic al interventiei dar dupa cateva luni va aprecia rezultatul ca fiind foarte bun.

Dupa 2 saptamani de la operatie de obicei crusta initiala cade si in locul ei ramane o zona de tesut rosu violaceu care capata in timp un aspect albicios sidefiu cu suprafata mult mai mica.

In cazul in care tumora este mai mare sau situata pe regiuni la care vindecarea prin cicatrizare secundara nu este indicata (pe nas sau pleoape) se face sutura plagii prin folosirea de lambouri din vecinatate sau grefa de piele.

Vindecarea poate dura citeva 2-3 saptamini sau chiar mai mult, in functie de marimea plagii, tehnica de excizie si de reparare. Orice incizie chirurgicala planificata sau taietura accidentala, se vindeca la fel, producand un tesut cicatriceal care reprezinta modul natural de vindecare. Pacientul trebuie sa inteleaga, ca, dupa realizarea suturii, chirurgul are un control redus asupra procesului de vindecare, iar cicatricea este matura dupa 6-18 luni, cand nu mai apar modificari.

La inceput orice cicatrice va fi rosie, ridicata fata de tesuturile inconjuratoare si dura la palpare. Progresiv, roseata si duritatea cedeaza ramanand o cicatrice moale, mai plina, situata in planul tegumentului.

Fiecare caz are particularitati individuale si va fi discutat preoperator.

In functie de complexitatea procedurii pacientii se pot intoarce la activitatile zilnice, in general, in aceeasi zi.

Durerea este minima dupa majoritatea procedurilor si este putin probabil sa fie necesara o medicatie antialgica. Toate procedurile chirurgicale prezinta riscul aparitiei hematoamelor, infectiei, necrozei de parti moi. Singerarea sub piele poate crea un hematom care trebuie evacuat si drenat prin deschiderea plagii. In anumite zone, exciziile pot produce lezari permanente sau temporare ale filetelor nervoase. Antibioprofilaxia nu este practicata de rutina, dar poate fi utila in anumite situatii.

Pot exista situatii in care sa fie nevoie si de alte proceduri pe linga procedura initiala, fie pentru a imbunatatii rezultatul fie pentru recidiva leziunii, care este posibila.
^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!