Blefaroplastia (Chirurgia pleoapelor)
Chirurgie estetica
Dr. Andrei Martin
Informatii chirurgie plastica
Proceduri chirurgie estetica
Noutati
Contact si programare

 
  Ptoza pleoapelor si pungile de grasime
Pregatirea preoperatorie
Operatia si anestezia
Riscuri si complicatii posibile
Recuperarea postoperatorie

Blefaroplastia este interventia chirurgicala prin care se reda aspectul natural, tineresc al pleoapelor, prin indepartarea excesului de piele si a pungilor cu grasime care au aparut in timp la nivelul pleoapelor. Reasezarea tegumentului pleoapelor superioare si indepartarea pungilor de sub ochi intineresc vizibil orice pacient.

Ptoza pleoapelor si pungile de grasime

Pleoapele usor cazute sunt in principal rezultatul unei scaderi a tonusului musculaturii si tesutului conjunctiv apartinand pleoapei superioare, astfel ca tesutul adipos din interiorul orbitei este impins in jos. La aceasta se adauga si un exces cutanat, care permite chiar prinderea intre degete a unui pliu destul de semnificativ. Pleoapa superioara apare grea si ingrosata.

in ceea ce priveste pungile de sub ochi, ele reprezinta de obicei o mostenire genetica. in mod frecvent, atat femeile cat si barbatii sunt afectati in egala masura.

in mod asemanator, la nivelul pleoapei inferioare, datorita tesutului adipos proeminent, care in anumite zone face ca sacul conjunctival si muschiul orbicular sa bombeze, determina aparitia pungilor.
^ sus

Pregatirea preoperatorie

Fiind o operatie delicata, se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in perioada ciclului, sau in convalescenta dupa o alta afectiune. Se recomanda evitarea consumului de alcool si fumatul (2 zile inaintea operatiei si dupa operatie pana in a patra zi inclusiv). Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.

Cu o zi inaintea interventiei, portiunea ochilor va fi demachiata cu atentie, deoarece resturile de rimel, sau fard pot ajunge in plaga si favorizeaza infectia. Pentru a evita lumina prea puternica, ce poate determina uneori contractii reflexe dureroase ale musculaturii pleopelor, va rugam sa va aduceti o pereche de ochelari de soare.
^ sus

Operatia si anestezia

Pentru ptoza pleoapelor superioare, interventia se efectueaza de obicei sub anestezie locala si dureaza cam o ora.

Linia de incizie va fi situata intr-o cuta a pielii, iar cicatricea este foarte greu de observat.

in cazul pungilor pleoapelor inferioare, incizia se face sub linia genelor, astfel incat nici acolo cicatricea nu va fi vizibila.

Blefaroplastia este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza pielea aflata in exces si fragmente minime din pernele de grasime.

Pentru corectia excesului cutanat minim spre moderat se poate folosi peelingul cu laser CO 2 cu rezultate excelente.
^ sus

Riscuri si complicatii posibile

Complicatiile sunt rare reprezentate de: edem, hematoame, infectie, ectropion si extrem de rar pareza muscilor extraoculari si hematoame intraorbitale.
^ sus

Recuperarea postoperatorie

Interventia se face sub anestezie locala si poate dura aproximativ 30 de minute pentru fiecare pleoapa. Dupa ce efectele anesteziei au disparut, pot apare dureri, ce vor fi calmate prin medicatia pe care o veti primi.Va rugam sa folositi doar analgezicele indicate de noi

Imediat dupa operatie se recomanda aplicarea de comprese cu gheata cate 20 de minute pe ora la nivelul ambilor ochi, acestia fiind inchisi. Procedeul va fi repetat si in urmatoarele 2 zile. Doua zile postoperator, dormiti in pozitie semisezanda. Capatul patului unde va aflati cu capul, trebuie adus intr-o pozitie de 45 grade.

A doua zi de la operatie, plaga poate fi deja clatita cu apa. Mainile vor fi insa in prealabil spalate (curatate) cu grija. Ochii obositi pot fi tamponati usor cu un burete demachiant imbibat in apa. in timpul dusului, jetul de apa nu trebuie directionat direct pe plaga.

Din a treia zi postoperator poate fi reluat privitul la televizor si cititul. Trebuie avut grija ca televizorul sau cartea sa fie situate deasupra planului ochilor. Exercitiile de clipire fortata sunt necesare incepand cu a doua zi dupa operatie, cu capul tinut drept si ochii indreptati spre tavan. Acest exercitiu va fi repetat zilnic de mai multe ori cate 5 minute, pentru toniferea muschilor pleoapelor.

Dupa operatie, pe plaga va fi aplicat un unguent cu antibiotic, pe care il veti primi de la clinica. Uneori este posibila aparitia unei usoare secretie din plaga, care poate fi indepartata prin tamponare cu un servetel curat. Postoperator pot apare tumefieri si echimoze(vanatai) difuze, care dispar insa progresiv dupa 2-5 zile. indepartarea firelor de sutura se face a patra zi postoperator.

in urmatoarele trei zile nu aveti voie sa conduceti. La aproximativ 5 zile dupa operatie puteti deja aplica farduri de ochi. Lentile de contact pot fi purtate doar la 5 zile de la operatie. Va trebui sa renuntati pentru aproximativ 6 saptamani la sauna, solar sau expunerea la soare.
^ sus

 

Copyright Dr. Andrei Martin - Toate drepturile rezervate!